Första kvinnliga presidenten i Chile

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Chile

12 december 2005

Chile – Det står redan klart att Michelle Bachelet kommer att bli Chiles första kvinnliga president – frågan är om hon blir det redan i första valomgången eller om det kommer att behövas ett val till i januari.

Michelle, som bara använder sig av sitt förnamn, har fått omkring 50% av de röster som hittills räknats. Om hon får mer än 50% av rösterna vinner hon valet redan i första omgången. Om hon misslyckas i första omgången kommer hon att kandidera mot någon av de två konservativa kandidaterna: mijonären Sebastián Piñera eller Santiagos tidigare borgmästare Joaquín Lavín. Om det blir en andra valomgång bedöms de som helt chanslösa.

Hon kallar sig agnostiker och är ensamstående mor med tre barn, en ganska osannolik presidentkandidat i det katolska Chile. I en intrvju har hon skämsamt konstaterat att hon är belastad med alla synderna: "Jag är kvinna, socialist, frånskild och agnostiker". Hon har lovat att som president tillämpa "varannan damernas" när hon tillsätter sitt kabinett.

Hon är 54 år och har tidigare varit yrkesverksam som barnläkare, hälso- och försvarsminister. Under diktaturen blev hon utsatt för tortyr och hennes far, general i flygvapnet och en av Allendes medarbetare, torterades till döds. Som försvarsminister blev hon chef för de som bar ansvaret. I frågan om de rättsliga turerna kring Chiles förre diktator Pinochet, som fortfarande splittrar landet, är hon dock ambivalent.

Michelle kandiderar för Concertacion, den koalition mellan socialistpartiet och kristdemokraterna som regerat i Chile sedan demokrati återinfördes 1990. Hon kommer att efterträda sin partikamrat Ricardo Lagos som inte får ställa upp för ytterligare en ämbetsperiod. Han kommer att avgå med mycket stort stöd bland allmänheten och med en ekonomi som går på högvarv.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]