Första palestinska valet på tio år

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

25 januari 2006 Omkring 1,5 miljoner palestinier röstar i det första palestinska valet på tio år. Den militanta palestinska grupp Hamas förväntas ta många röster vilket innbär att valet blir en prövning för Fatah, det parti som dominerat det politiska livet under flera decennier.

Ett stor antal palestinska poliser bevakar valet, trots att militanta sagt att de inte kommer att attacker vallokalerna.

I östra Jerusalm tillåts bara 6 300 av palestinierna att rösta, de överiga 100 000 tvingas lämna staden för att uppsöka en vallokal.

BBC:s reporter i Gaza berättar hur Hamas aktivister samlats i stor mängder utanför vallokaler för att välkomna väljarna. Ingen av Fatahs valarbetare syntes till. En väljare uppgav att han skulle rösta på Hamas eftersom han var trött på korruption: "Med religiösa människor hamnar skattepengarna åtminstone i rena händer".

Palestiniernas ledare Mahmoud Abbas sa i ett uttalande inför valet att det var av historisk betydelse och ett stort steg mot "frihet och oberoende". Han lovade också att han skulle se till att valet blev framgångsrikt och att det skulle genomföras "fritt och ärligt".

Israels tillförordnade premiärminister Ehud Olmert kallade även han valet för historiskt och uppmanade väljarna att inte kasta bort sina röster på "extremister" – med tydlig hänvisning till Hamas.

Hamas har stämplats som en terroristgrupp i Israel, USA och Europa och när nu organistationen ser ut att få nästan lika många röster som Fatah skapar det oro i många läger.

Många palestinier röstar på hamas eftersom de är trötta på den ineffektivitet och korruption som de associerar med Fatah. BBC:s korrespondent i Jerusalem, James Reynolds, säger i en analys att Hamas insett att valet innebär en reel möjlighet och att man lagt hatet åt sidan och kompletterat sin vapenarsenal med ett visst mått av pragmatism – utan att lägga ned vapnen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]