Hoppa till innehållet

FBI lämnar ut bevis om puertoricansk frihetsaktivist

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Puerto Rico

8 december 2005

Puerto Rico – FBI har överlämnat handeldvapen och annat bevismaterial till myndigheter i Puerto Rico som komer att användas i utredningen kring de händelser som i september slutade med att självständighetsaktivisten Filiberto Ojeda Rios sköts ihjäl.

FBI medger dock inte några förhör med den personal som varit inblandad vid händelsen. Det meddelade Purto Ricos justitieminister Roberto Sanchez i onsdags. Det bevismaterial som överlämnats består av fotografier, gevär, skottsäkra västar och hjälmar som användes i räden.

Bevisen som överlämnats behöver fortfarande kompletteras, enligt ministern som bland annat vill få möjlighet att höra de agenter intog Ojedas lantegendom och få tillgång till fler av FBI:s dokument i fallet. Han kommer också att höra Ojedas änka, Elma Beatriz Rosado, som var närvarande i huset vid tillfället men överlevde.

FBI:s ville arrestera Ojeda för inblandningen i en rån i Connecticut 1983. Ojeda blev 72 år. I Karibien betraktade många honom som en frihetskämpe. Anklagelser har riktats mot FBI om att man orsakat Ojedas död genom att dels inleda skjutande oprovocerat och dels genom att låta honom ligga sårad i huset i 24 timmar innan man gick in i byggnaden, anklagelser som tillbakavisas av FBI.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]