FN-anställda har lämnat Eritrea

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

17 december 2005

FN-soldater i Eritrea

Eritrea - FN:s civila personal lämnade på begäran Eritrea under fredagen och möjligheten till krig mellan Eritrea och Etiopien kan nu anses ha ökat. Det rör sig om 180 personer som flugits till Addis Abeba i Etiopien där de ska få nya uppgifter. Utvisningen tros vara Eritreas svar på FN:s säkerhetsråds begäran att båda länderna ska dra bort de tusentals soldaterna som finns i gränsområdet. Etiopien har redan förklarat att man tänker rätta sig efter säkerhetsrådet.

Det finns fortfarande 3 000 FN-soldater, främst från Jordanien och Indien, kvar i gränsområdet, men deras möjlighet att övervaka gränsen har försvårats eftersom de inte längre tillåts använda helikoptrar eller patrullera nattetid för att bevaka den cirka 100 mil långa gränsen.

Etiopien och Eritrea krigade om gränsen 1998 - 2000 vilket kan ha kostat upp till 70 000 människor livet. Efter kriget har en gränskommission arbetat med att dra upp en ny gräns men Etiopien har inte velat rätta sig efter kommissionens förslag som presenterades 2002, bland annat därför att staden Badme i förslaget tillföll Eritrea.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]