FN fördömde centralafrikanska milisgrupper

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Afrika
Afrika

28 januari 2006

Centralafrika – FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution som fördömmer de beväpnade grupper som destabiliserar stora delar av Central- och Östafrika. De fortgående konflikterna kring de stora sjöarna har sedan folkmordet i Rwanda 1994 kostat miljontals människor livet, uppger BBC news.

Samtidigt som man antog resolutionen fördömde utrikesministrar från flera länder den ugandiska rebellrörelsen Herrens motståndsarméns mord på guatemalanska FN-soldater i östra Kongo. Rebellrörelssen har blivit känd för sina grymheter och övergrepp på civilbefolkningen i norra Uganda.

Kongos utrikesminister, Raymond Bayaramazani, sa att man var fast besluten att rensa östra Kongo på alla beväpnade grupper. Ugandas utrikesminister sa att det internationella samfundet stod inför en historisk möjlighet att göra upp med Herrens motståndsarmé.

Vid sidan av de motgångar som drabbat fredsprocessen i centrala Afrika lovordade flera talar i FN den demokratiska processen i Demokratiska republiken Kongo och försoningsprocessen i Burundi. Belgiens utrikesminister sa att regionen hade förutsättningar för att bli kontinentens ekonomiska motor.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]