Fler än tusen döda i egyptisk fartygsolycka, anhöriga i kravaller

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Egypten
Egypten

4 februari 2006

Egypten – Överlevande från gårdagens färjekatastrof i Röda havet har berättat att eld utbröt ombord men att fartyget fortsatte sin färd mot Egypten i flera timmar innan den sjönk. Anhöriga till de drygt tusen personer som omkom i olyckan drabbade samman med egyptisk kravallpolis i Safaga, uppger BBC.

Eld utbröt ombord kort efter att fartyget lämnat Duba i Saudiarabien, enligt somliga vittnen fanns hamnen fortfarande inom synhåll. Av okänd anledning fortsatte fartyget mot Egypten i två timmar med kraftig rökutveckling och slagsida.

Alla passegerare beordrades att samlas på däck medan besättningen släckte branden. Besättningen fick aldrig kontroll över eldhärden och fartyget sjönk på få några minuter. Inga nödsignaler mottogs från fartyget. Enligt en egyptisk minister var inte branden särskilt stor och den föregicks inte av någon explosion.

Omkring 350 människor har räddats men resten av de 1 400 passagerarna ombord befaras ha omkommit i fartygsolyckan. De flesta omkomna var egyptier som arbetade i Saudiarabien eller pilgrimer på väg hem från Mecka.

Anhöriga som väntat i flera timmar utan att få besked drabbade samman med kravallpolis i den egyptiska hamnstaden Safaga – stenkastning besvarades med tårgas.

Militärfartyg och helikoptrar har fortsatt söka efter överlevande i havet, men mer än ett dygn efter olycka anses chansen att hitta fler överlevande i den kraftiga blåsten som mycket liten.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]