Hoppa till innehållet

Fler kvinnor och kopter i Mubaraks parlament

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

13 december 2005 Kairo Utgången i det egyptiska parlamentsvalet medger att president Hosni Mubarak får tillsätta tio nya ledamöter. Dessa tio blir fem kvinnor och fem kopter. Samtidigt pågår protester i landet med anledning av att mellan åtta och tolv personer sköts ihjäl av polisen under tumulten som uppstod runt vallokalerna.

Mubaraks parti Nationaldemokraterna fick fortsatt majoritet, med ungefär trefjärdedelar. Av de 454 ledamöterna får Muslimska brödraskapet 88 efter valet.

De nya nomineringarna av kvinnor och kopter offentliggjordes samtidigt som en oppositionsrörelse, Kefaya, demonstrerade i Kairo mot dödsskjutningarna och valet. CNN meddelar att 200 personer deltog i demonstrationerna. Bland annat bar demonstranterna en kista med inskriptionen: "Begravning av valet". De begär även inrikesminister Habib el-Adlis avgång, och säger att valet manipulerades.

Efter Mubaraks nominering uppgår nu antalet kristna i parlamentet till sex, och kvinnor till nio. De kristna utgör 10 procent av befolkningen. Endast en kopt kom in i parlamentet med personval, den förre finansministern Yusef Boutros Ghali.

Det blodiga parlamentsvalet i Egypten har ådragit sig människorättsorganisationers uppmärksamhet. Amnesty International kräver en oberoende utredning av särskilt händelseförloppet den sista valdagen.

Referenser[redigera]