Fler västerländska trupper till Afghanistan

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

9 december 2005 Under torsdagen beslutade NATO:s utrikesministrar att öka styrkan i Afghanistans södra delar nästa år. Detta hoppas Washington på sikt kommer att innebära att amerikaner i området kan dra sig tillbaka. Även Sverige kommer att sända fler soldater till Afghanistan.

Afghanistanska regeringen välkomnar beslutet, meddelar en talesperson i dess Utrikesdepartement, men en ledare för talibanerna säger enligt Reuters att det inte spelar någon roll för kriget fortsätter tills de nått självständighet.

Den NATO-ledda styrkan i Afghanistan, International Security Assistance Force (ISAF), utgörs för närvarande av 9 200 man som håller sig i landets norra och västra delar. 35 medlemmar och icke-medlemmar av NATO ingår i styrkan. Flest soldater kommer för närvarande från Tyskland (fler än 2 100 man) och Italien (fler än 1 900). Den har till uppgift att hjälpa Afghanistans regering med att upprätthålla landets lag, ordning och säkerhet, uppbyggnad av landet och dess demokrati, samt att få landet under regringens auktoritet.

Styrkan kommer att utökas med 6 000 man är det planerat. NATO-soldaterna kommer bland annat att utbilda de inhemska styrkorna i att avbeväpna upprorsmakare. De 20 000 amerikanska soldaterna i Afghanistan kommer dock även i fortsättningen att ansvara för de farligare uppdragen.

Sverige har haft ISAF-soldater i Afghanistan sedan 2002. I Afghanistan har även 45 soldater ur hemliga Särskilda skyddsgruppen varit.

I slutet av november avled en svensk soldat i Mazar-i-Sharif i nordvästra Afghanistan till följd av skador han ådrog sig i samband med att en sprängladdning detonerade vid en vägkant.

Riksdagen beslutade i onsdags att anta regeringens förslag att öka antalet ISAF-soldater i Afghanistan, från 100 till 375 man. Samtidigt kommer Sverige at ta över ledningen av en enhet som Storbritannien nu leder, och som arbetar med säkerheten och återuppbyggandet av Mazar-e-Sharif.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]