Hoppa till innehållet

Flera döda under val i Egypten

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

8 december 2005 Under den sista dagen i parlamentsvalet i Egypten, har flera privatpersoner dött. Polisen har barrikerat vallokaler för att förhindra Muslimska brödraskapet från att terrorisera väljare. I samband med detta har även anhängare av andra oppositionspartier drabbats, då aktionen skapat kravaller som polisen skjutit mot. Under onsdagen sköt polisen in i massorna och dödade därmed minst åtta personer.

Onsdagens kravaller har varit de svåraste hittills. Hundratals personer har sårats och ungefär tusen personer arresterats, skriver Forbes.

Omkring tjugo vallokaler har väljare varit förhindrade av polisen att komma in i. Polisen menar att det är farligt för allmänheten att vistas där, då Muslimska brödraskapet har bomber och kastar sten. Polisen har svarat med bland annat tårgas. Polisen har även skjutit skarpt in i massorna, varvid civila demonstranter dött. Under onsdagen sköts flera personer ihjäl av polisen. I Sharqiya dog tre personer, en person sköts i huvudet i Qattawiya, två män dog till följd av skott i provinsen Dakahliya, och tre män dog i Damietta. Det innebär att minst tio personer totalt dött under detta val.

Egypten har haft problem med den militanta islamismen länge, och Muslimska brödraskapet har varit förbjudet sedan 1954. 2004 beslöt Muslimska brödraskapet att anta en demokratisk linje och ställa upp i parlamentsvalet, men flera anhängare har föresatt sig att införa sharia i landet.

Valet har pågått sedan 9 november, och förväntar ge sittande president Hosni Mubaraks parti, Nationaldemokraterna, fortsatt mandat. Muslimska brödraskapet har dock stärkt sin ställning, och antas få fler platser i parlamentet än förra valet vid vilket de fick 15 platser av 444 såsom oberoende. Valresultatet kommer att vara klart på torsdagen eller fredagen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]