Flera explosioner i Hertfordshire, Storbritannien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Från St Albans
Från Dunsmore, Bucks
Lägeskarta för Hemel Hempstead

11 december 2005

Ett flertal explosioner kunde höras i Hemel Hempstead i Hertfordshire norr om London, Storbritannien, under söndagsmorgonen. Brittisk polis har meddelat att det inträffade är att betrakta som en olyckshändelse. Händelsen har trots sin kraft inte orsakat några dödsfall. Ungefär fyrtio personer uppges vara skadade, varav endast två allvarligt. Ingen har livshotande skador, meddelade Sveriges Radio Ekot på eftermiddagen.

Brittiska BBC News rapporterar att den första explosionen kunde höras klockan 06.03 (brittisk tid) och ägde rum vid Buncefields oljedepå som ligger nära motorvägen M1. Dånet ska ha hörts flera kilometer från explosionen, och uppges ha varit så starkt att de väckt boende i västra London, 40 kilometer bort. Andra explosioner följde därefter, klockan 6:26 och 6:27 enligt brittiska TV-kanalen ITN. De sände även bilder på 80-100 meter höga lågor, uppger CNN, och en tjock, svart rök som täckte himlen.

Motorvägen M1 stängdes av i båda riktningar och de boende nära platsen har evakuerats, rapporterar flera brittiska medier. Hus i området har fått fönster krossade av tryckvågor och andra skador.

En kvinna sa till CNN att hon trodde att oljudet kom från en jordbävning eller ett kraschande flygplan vid den närbelägna Luton Airport, men tjänstemän vid flygplatsen meddelar att de inte drabbats och att inga plan är inblandade.

Polisen uppger att de betraktar det inträffade som en olyckshändelse. Inget tyder på något attentat.

Enligt Sveriges Radio Ekots bedömning hade olyckan krävt många liv om den skett på en veckodag. Eftersom det var söndag och tidigt på morgonen skadades endast omkring fyrtio personer och ingen livshotande. Branden kommer dock att fortsätta tills den slocknar av egen kraft, troligen först om några dagar.

Buncefields oljedepå ägs gemensamt av Total Oil och Texaco, och är den femte största oljedepån i England. Den förser BP, Shell, British Pipeline, Heathrow, och Luton Airport med bensin och bränsle, och har nedgrävda pipelines som går ut till den brittiska östkusten.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]