Hoppa till innehållet

Flera omkomna i kravaller i Port Sudan

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 januari 2005 Representanter för Sudans centralmakt hävdade igår lördag att hamnstaden Port Sudan utsatts för omfattande plundring och förstörelse och att fjorton människor omkommit och 23 skadats då polisen ingripit. Den officiella sudanesiska nyhetsbyrån meddelade att ett nattligt utegångsförbud införts under helgen.

Idag sade en representant för folkgruppen beja att så många som 25 människor dödats och omkring 190 skadats i de kravaller som ägde rum. Ytterligare ett hundratal beja-medlemmar ska ha arresterats.

FN uttryckte sin oro för att våldsamheterna kunde förvärra den redan spända situationen i området som redan lider av ett långt inbördeskrig.

Beja-representanter i exil avfärdade nyligen det fredsfördrag som slöts mellan regeringen och oppositionsgrupper tidigare under januari och risken finns att gårdagens våldsamheter kan inleda en ny konflikt. Folkgruppen har varit inblandad i en lågintensiv konflikt med den sudanesiska centralmakten under nästan två decennier. Enligt dem innebär det nya fredsfördraget att de rådande ekonomiska orättvisorna ignoreras och situationen i den underutvecklade regionen kring Port Sudan förvärras.

Källa

[redigera]

Mohammed Osman (AP) "Sudan tribesman says 25 dead in rioting". Seattle Post Intelligencer, 30 januari 2005