Flygolycka i Teheran dödar 120

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 december 2005

Teheran – Minst 120 människor dog då ett flygplan kraschade i ett tiovåningshus i Irans huvudstad Therehan. Officiella iranska talesmän gav USA skulden för flygolyckan eftersom, menade de, USA:s sanktioner mot landet omöjliggjort underhåll av flygplanet.

Minst 34 människor på marken och alla 94 ombord då ett iransk militärflygplan misslyckades med en nödlandning på Teherans flygplats. De flesta ombord var iranska journalister från södra Iran.

Transportplanet, en USA-byggd C-130 Hercules, kraschade i ett bostadshus i en förort i södra Teheran där omkring 150 människor bodde, de flesta anställda vid armén och deras anhöriga . Tekniska problem direkt efter starten och piloten försökte återvända till flygplatsen. Strax efter klockan två lokal tid träffade flygplanet byggnaden. Eftersom bränsletankarna var fulla utbröt genast en kraftig eldsvåda.

Efter det långa kriget mot Irak och återkommande jordbävningar är räddningstjänsten i huvudstaden välutbildad i att hantera större katastrofer och elden var släkt några timmar efter kraschen.

Transportplanet har tillsammans med omkring 14 likadana varit i tjänst sedan revolutionen 1979. USA handelsblockad mot Iran har gjort det svårt för landet att förse sina flygplan med reservdelar och man lägger skulden för det stora antalet flygolyckor på USA:s bojkott.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Tidigare nyheter[redigera]

Referenser[redigera]