Hoppa till innehållet

Ford säger upp 30.000 anställda i Nordamerika

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA
En av Fords prototyper vid en bilmässa i Chicago förra året.
Foto: Derek Kaczmarczyk.

24 januari 2006

USA – Den amerikanska biltillverkaren Ford kommer att stänga fjorton av sina fabriker i Nordamerika som en del av sina planer på att skära ned sina kostnader i regionen med omkring 6 miljarder dollar. Beslutet innebär att 25-30 000 anställda förlorar sina arbeten och att antalet tillverkade fordon minskar med 1,2 miljon per år, uppger BBC News.

Förra året minskade Ford sin andel av den amerikanska bilmarknaden med 17,4 procent, andelar som framför allt gick till japanska biltillverkare som Nissan och Toyota.

I måndags kunde Ford redovisa en inkomstökning med omkring 19 procent vilket tillsammans med beslutet att skära ned verksamheten i Nordamerika fick Fords aktier att stiga med drygt fem procent. En betydande andel av inkomsterna kommer dock från försäljningen av biluthyrningsföretaget Hertz.

Fords nordamerikanska fordonssegment gjorde förra året en förlust på 1,6 miljarder dollar innan skatt men samtidigt gick verksamheten utanför USA bra och företaget gjorde totalt sett en vinst på mer än två miljarder dollar. Genom att skära ned i Nordamerika hoppas man att den amerikanska verksamheten ska bli lönsam 2008.

Fords vd, Bill Ford, sa i ett uttalande att man var fullt medveten om hur beslutet påverkade "många liv, familjer och samhällen" och lovade att man skulle allt man kunde för att "lätta deras börda". Fabriker som påverkas av beslutet ligger i bland annat St Louis, Atlanta, Wixom och Ohio.

Ford hoppas kunna reducera utvecklingstiden för nya bilmodeller från ett år till sex månader genom att anamma Mazdas modell. Dessutom vill man reducera utvecklingskostnaderna genom att anpassa formgivningen till den globala marknaden.

Somliga marknadsanalytiker saknade dock en tydligt uttalad strategi från Fords sida som angav hur man skulle uppnå den konkurrenskraft som behövs.

For är långt ifrån ensamt i Nordamerika om att ställas inför smärtsamma omställningsbeslut på grund av konkurrens från Japan och Europa. Förra året meddelade General Motors att man skar ned verksamheten med 2,5 miljarder dollar vilket gjorde att 30 000 personer miste sina arbeten. Tidigare i januari kunde GM meddela att man lyckats skära ned utgifterna med omkring fyra miljarder dollar.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]