Forskare utreder Göran Perssons ledarstil

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

13 december 2005

Sverige – Regeringschefens roll och Göran Perssons sätt att hantera utnämningar ska granskas av utomstående forskare har grundlagsutredningen bestämt, uppger Svenska Dagbladet.

Statsminister Göran Perssons ledarstil har blivit alltmer omdiskuterad under hans tid vid ämbetet. Grundlagsutredningen ska granska förhållandet mellan regering och riksdag. Man har inledningsvis konstaterat att under de senaste åren har makten koncentrerats hos regeringschefen, både i Sverige och i andra länder.

Moderaten Henrik von Sydow som sitter med i utredningen säger till Svenska Dagbladet att man kommer att ge i uppdrag till utomstående forskare att utreda "presidentialiseringen av parlamenarismen". Förrutom den inverkan som medlemskapet i EU och massmedia fokusering på individuella personer haft, ser han Göran Perssons personliga ledarstil som en viktig faktor i utvecklingen. Han nämner i synnerhet statsministerns sätt att använda tillsättningar som ett sätt att vinna taktiska fördelar.

För borgerliga politiker kommer maktkoncentrationen kring Göran Persson att bli en viktig valfråga, men även socialdemokratiska politiker har uttalat sin oro inför utvecklingen.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]