Forskningsrapport: Mörk energi förändras med tiden, har dragit samman universum

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

11 januari 2006 Enligt nya kontroversiella beräkningar ändras den mörka energin – den energi som orsakar universums expansion – med tiden. Om resultaten stämmer innebär det att Einstein föreställning om en kosmologisk konstant är felaktig och att mörk energi en gång i tiden var det som drog samman universum, upper New Scientist.

Kosmologer införde begreppet mörk energi för att förklara observationer av supernovor i slutet av 1990-talet som visade att universum inte bara expanderar utan även accelererar. Två former av mörk energi har förslagits: Kosmologisk konstant, en konstant energidensitet som är jämnt utspridd över hela universum, och kvintessens, ett dynamiskt fält vars energidensitet kan förändras med tiden. För att kunna avgöra vilket av alternativen som är riktigt krävs mätinstrument med mycket högprecision för att mäta med vilken hastighet universum expanderar.

Observationer av supernovor har tidigare visat att förändringen av den mörka energins bidrag till universums expansion inte kan ha förändrats med mer än 20 procent under de senaste åtta miljarder åren, vilket har setts som ett stöd åt teorin om en kosmologisk konstant.

Supernovor är emellertid relativt ljussvaga objekt som inte kan studeras på i universums mest avlägsna platser. Somliga astronomer har därför menat att explosioner av gammastrålning, så kallade gamma-ray bursts (GRB), som är hundra gånger ljusstarkare än supernovor är mer lämpade för att studera mörk energi.

Bradley Schaefer, astronom vid universitetet i Baton Rouge i Louisiana, har nu studerat 52 GRB och menar att mängden mörk energi förändras med tiden. Tolv av de mest avlägsna objekten – omkring tretton miljarder ljusår bort – vara alla ljusare än man kunde förvänta sig, vilket skulle betyda att universum har expanderat långsammare än det gör idag.

Mörk energi skulle i så fall ha dragit samman universum under dess barndom. Det är ännu inte klart vilken betydelse detta har för universums framtid.

Andra forskare är skeptiska till de nya uppgifterna. De menar att RGBs varierar för mycket i ljusstyrka och är för dåligt utforskade för att kunna användas som referenser.

Läs mer[redigera]


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]