Fortsatt utredning av FN om Hariri

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Libanons förre premiärminister Rafiq Hariri

16 december 2005

FN:s Säkerhetsråd har enhälligt beslutat att låta den särskilda kommissionen utreda mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq Hariri i ytterligare sex månader.

Säkerhetsrådet kunde dock inte enas om att kommissionen skulle utreda andra politiska mord i Beirut.

I resolutionen manar Säkerhetsrådet Syrien att samarbeta, och uttrycker "stor oro" över att Syrien inte hittills gett dem deras "fullständiga och förbehållslösa samarbete".

I sin senaste rapport, sa chefutredaren Detlev Mehlis att han stärkts i sin uppfattning att syriska och libanesiska säkerhetstjänster låg bakom de bombningar den 14 februari i Beirut, som tog Rafiq Hariris och tjugo andra personers liv. Han menar att det i dagsläget finns nitton misstänkta av vilka sex är högt uppsatta syriska tjänstemän.

Libanon har begärt en internationell tribunal, och i torsdagens resolution begärde Säkerhetsrådet att generalsekreterare Kofi Annan ska undersöka vilken internationell hjälp Libanon behöver. Ryssland, Kina och Algeriet motsatte sig att bifalla Libanons begäran.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]