Hoppa till innehållet

Framåt för museer och teatrar, bakåt för musik, bio och böcker

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

9 januari 2006

Sverige – Förra året innebar besöksrekord för museer och teatrar samtidigt som bio- och bok- och skivbranschen backade. Förklaringen finns i ett tilltagande behov av autenticitet, slopade entréavgifter samt olaglig kopiering och billiga alternativ till etablerade massmedier, skriver Svenska Dagbladet.

Teaterscener som Dramaten, Operan och Stadsteatern har haft fantastiska besökssiffror under hösten och utvecklingen tycks hålla i sig till våren. Den slopade entréavgiften på statliga museer har lett till en rekordökning av antalet besökare. Populärast i Skandinavien är fortfarande Vasamuseet som hade knappt 900 000 besökare förra året.

Framtidsstrategen Katarina Graffman som Svenska Dagbladet talat med säger att trenden beror på ett tilltagande behov av närhet, sökande efter rötter och sin historia och ett större sammanhang som inte erbjuds i andra medier.

Bilbioteken har minskat sin utlåning med 20 procent sedan 1980 och det är främst skönlitteraturen som minskar. Bokbranschens framgångar efter momssänkningen har avtagit och det är framför allt kurslitteratur som minskar. Branschen skyller på olaglig kopiering.

Under de gångna fem åren minskade skivförsäljningen med 42 procent och branschen uppger att ett tusental personer förlorat sina jobb, vilket de förklarar med illegal fildelning. En EU-rapport pekar istället på ett behov av omställning till den digitala utvecklingen.

Även biobranschen har haft ett dåligt år med en minskning på 14 procent framför allt bland unga besökare. Förklaringen ska vara brister i utbudet och filmkanaler och hemmabio blivit billigare och mer spritt.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]