Hoppa till innehållet

Fransk författare vinner Nobelpriset i litteratur 2008

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

9 oktober 2008

Horace Engdahl, ordförande för Svenska akademien meddelar vem som vunnit priset

Den franska författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio har tilldelats Nobelpriset i litteratur 2008 av Svenska akademien. Det prestigefyllda priset innebär att han kommer få en summa på 10 miljoner svenska kronor, för att han är ”uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.[1]

Hans första bok, Le Procès-verbal publicerades 1963 när Le Clézio var 23 år. Nu är han 68 och får Nobelpriset i litteratur och känns igen som en nyckelfigur inom den franska litteraturen.

"Som ung författare i efterdyningen av existentialismen och nouveau roman var han en besvärjare som försökte lyfta orden ur vardagsspråkets degenererade tillstånd och återge dem kraften att frammana en essentiell verklighet," skrev Akademien på sin hemsida. "Tyngdpunkten i författarskapet har alltmera förskjutits i riktning mot ett utforskande av barndomens värld och den egna släktens historia."

Författaren, numera jury i Prix Renaudot, har skrivit texter såsom La Fièvre, L'Extase matérielle, Terra amata, Le Livre des fuites, La Guerre, Désert och Le Chercheur d'or.

Källor[redigera]

  1. [http://www.svenskaakademien.se/web/Default.aspx?PageID=51509f02-289d-4133-b8ae-52ca7c8203a8 Pressmeddelande: " Nobelpriset i litteratur år 2008 "