Freivalds: "Jag avgår inte"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Laila Freivalds
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

10 december 2005 Efter Katastrofkommissionens rapport som kritiserade regeringens agerande har flera personer sagt att de inte anser att Laila Freivalds borde sitta kvar som utrikesminister. Under fredagen gav hon med anledning av detta en presskonferens, där hon berättade att hon inte tänker avgå.

"Det är statsministern som bestämmer" sa Freivalds, och fortsatte att hon själv gärna har kvar posten även nästa mandatperiod. Freivalds intar därmed samma ställning som statsminister Göran Persson i frågan, att de bäst hanterar kritiken genom att rätta till felaktigheterna.

I Katastrofkommissionens rapport framgick att statssekreterare Lars Danielssons och kabinettssekreterare Hans Dahlgrens uppgifter var motstridiga. Danielsson uppgav att han ringt Dahlgren tre gånger under annandag jul, men Dahlgren uppgav att de inte alls talat med varandra den dagen. Nu backar Danielsson och säger att han kanske minns fel. Sveriges Radio Ekot menar att detta skulle förändra historien om vad som egentligen hände på Regeringskansliet vid Tsunamikatastrofen, då Danielsson också uppger att det var han som kontaktade statsminister Göran Persson. Enligt deras bedömning visar det i så fall att bristerna var större på Regeringskansliet än vad som hittills framkommit.

Samtidigt pågår Konstitutionsutskottets förhör, och i fredags förhörde de Johan Hirschfeldt från Katastrofkommissionen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]