Göran Persson utlovar tandvårdsreform

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

24 december 2005 I en debattartikel i Svenska Dagbladet utlovar statsminister Göran Persson en tandvårdsreform. Statsministern menar att den svenska ekonomin är på väg uppåt samtidigt som arbetslösheten är på väg ner och att detta ger resurser att genomföra en reform som innebär att en grundläggande undersökning hos tandläkaren inte ska kosta mer än ett läkarbesök.

I många landsting kostar ett besök hos en allmänläkare på vårdcentralen 100 - 150 kronor. Som jämförelse kan nämnas att i Stockholms läns landsting kostar en rutinundersökning hos Folktandvården 399 kronor för personer under 30 år och 505 kronor för personer äldre än 30 år. Hos Folktandvården i Skåne län är priset 369 kronor respektive 475 kronor.

Statsministern vill också öka antalet anställda inom äldreomsorgen och införa en garanti att äldre par får bo tillsammans på institutionsboende.

Statsministern bedömer att den öppna arbetslösheten kommer att hamna i närheten av 4 procent under 2006.

Med anledning av att det är ett år sedan tsunami-katastrofen tackar statsministern alla de som hjälpte till i räddningsarbetet. Om den debatt som förts efter Katastrofkommissionens rapport presenterades skriver statsministern: "Jag tar mitt ansvar för det som utfördes efter tsunamin - och för det som ska göras nu för att vi ska stå bättre rustade nästa gång en katastrof inträffar" och tillägger: "Vi ska lära av det som gick fel, men också av det som gjordes bra efter tsunamin."

Referenser[redigera]