Gisslan i Nigeria frisläppt

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Nigeria
Nigeria

31 januari 2006

Nigeria – Fyra utländska oljearbetare som hållits som gisslan i nästan fyra veckor har frigivits. Enligt en brittisk diplomat är alla gisslan oskadda. Officella nigerianska talesmän förnekar att någon lösensumma betalats ut, uppger BBC.

De fyra i gisslan – från USA, Storbritannien, Bulgarien och Honduras – flögs till huvudstaden Abuja där de fick möta presidenten.

Gisslandraman i Nigeria brukar leda till att kontanter betalas ut även om det alltid förnekas från både oljebolag och regeringen.

De fyra kidnappades av en militant grupp som kräver att lokalbefolkningen i Nigerdeltat ska få större inflytande över oljerikedomarna där. Gruppen kräver att två av deras ledare ska friges och motsvarande en miljon dollar i kompensation till samhällen i deltat som drabbats av oljeutsläpp.

I sin senaste attack kom gruppen över omkring 300 000 dollar på ett sydkoreanskt kontor intill regionens största stad Port Harcourt. Tidigare har oljebolaget Shell dragit sig ur regionen i avvaktan på att överlägningar med regeringen ska garantera ökad säkerhets för företagets anställda.

Konflikten i södra Nigeria har gjort att landets poljeproduktion fallit med 10 procent. Nigeria är Afrikas största oljeproducent men en stor del av befolkningen lever fortfarande i extrem fattigdom.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]