Gnesta kan ge ersättning till hemmaföräldrar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sverige

26 januari 2006

Gnesta – Kommunalrådet i Gnesta, Henric Sörblad (m), planerar att införa den kontroversiella barnomsorgsmodell som prövats i Nacka där föräldrar får betalt för att stanna hemma med barnen, uppger Södermanlands Nyheter.

Syftet med att omorganisera äldre- och barnomsorgen i kommunen är att prioritera "medborgarperspektivet", säger Sörblad till SN, "Vi politiker ska inte bestämma vad folk ska välja".

Nackas modell är inte ens okontroversiell i boergerliga kretsar. Flera borgerliga riksdagsledamöter, som Carl B Hamilton och Birgitta Ohlsson, har sagt att kommunens politik riskerar att skada den brogerliga alliansen.

Kritiker har befarar att fler mammor än pappor kommer att lockas av erbjudandet om ersättning vilket riskerar att motarbeta uppsatta jämlikhetssträvanden. "Jag tycker inte att samhället ska lägga sig i det. Det får varje familj klara av själv", säger Sörblad.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]