Google öppnar videobutik på internet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 januari 2006

Las Vegas – Google ska börja sälja video och TV-program via internet meddelade en av företagets grundare, Larry Page, vid ett framträdande i Las vegas, uppger BBC News.

Satsningen kommer ett år efter att Apple lanserat sin iPod och ska uppfattas som ett försök från Google att växa i segment bortom webbläsarna och PC-plattformen. Google har redan kunnat erbjuda gratis video över internet under ett år.

I samband med lanseringen av den kommersiella tjänsten som kommer att ge tillgång till betydligt populärare filmer och TV-shower lanserar man en ny videospelare. Producenterna kommer att kunna välja för vad och hur mycket man vill ta betalt.

Licensfrågor har gjort att tjänsten i första omgången bara kommer att finnas tillgänglig i USA. Hur det blir i resten av världen beror på den juridiska situationen lokalt.

Även Microsoft och Yahoo satsar på att erbjuda video på nätet och mycket på elektronikmässan i Las Vegas handlade om olika apparater förknippade med internetvideo.

I samma framträdande sa Page att man ska lansera en ny gratistjänst kallad "Google Pack" som kommer erbjuda gratis nedladdningar av olika mjukvara i en enda nedladdning. Bland program finns program som Google Earth, Googles desktop, instant messaging, Firefox, PDF Reader och Norton antivirus.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]