Hoppa till innehållet

Google böjer sig för Kina, inför självcensur

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Kina
Kina

25 januari 2006

Kina – Det amerikanska internetföretaget Google har meddelat att man kommer att tillämpa självcensur för att få tillgång till den kinesiska marknaden.

Google har haft en kinesisk version av sin populära sökmotor tillgänglig i flera år, men kinesisk censur har gjort det svårt för användare i Kina att använda tjänsten. Genom att själva censurera sökresultaten på en ny webbplats – google.cn – hoppas företaget att komma förbi censuren vilket man menar är mindre skadlig än det vore att dra sig ur landet helt.

Många välkända webbplatser omfattas av den kinesiska censuren, bland annat BBC, och många kritiker påpekar att mycket viktig information görs otillgänglig via google.cn – till exempel om förföljelsen av Falun Gong, Taiwan och massakern på Himelska fridens torg 1989.

Google har i ett pressmeddelande sagt att man planerar att informera användare när sökningar censurerats samtidigt som man inte kommer att erbjuda sina mail-, chat- och blogtjänster för att inte riskera att kinesiska myndigheter kräver att information om enskilda användare lämns ut. Förra året anklagades Yahoo för att ha lämnat ut information som gjorde att en kinesisk journalist dömdes till tio års fängelse.

Tidigare

[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]