Gotovina, misstänkt krigsförbrytare, gripen i Spanien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

8 december 2005 Ante Gotovina, en kroatisk general, har gripits på Teneriffa. Han har varit efterlyst av FN för krigsförbrytelser och ska ställas inför rätta i Internationella krigstribunalen för forna Juogoslavien i Haag, där Carla del Ponte är chefsåklagare.

Ante Gotovina, 50, åtalades i maj 2001 för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, och USA har utfäst 2,8 miljoner pund i belöning på hans huvud. Han är anklagad för att under Kroatiens självständighetskrig från forna Jugoslavien, vara ansvarig för och tillåtit mord på åtminstone 150 serbiska privatpersoner, systematisk ödeläggelse och plundring av flera städer, samt tvångsdeportering av mellan 150 000 och 200 000 människor 1995. Han tillhörde ett tag franska främlingslegionen, och pensionerades 2000.

Vatikanen anklagades av Carla del Ponte i september för att gömma eller skydda honom. Hon hade fått uppgifter om att han gömde sig i ett franciskanerkloster, och kontaktade Vatikanen som inte ville samarbeta med henne, berättade hon under hösten.

Att gripa Gotovina har varit betydelsefullt för Kroatien som vill bli medlem av EU. För att bevilja medlemskap har EU begärt att landet ska lämna ut sina krigsförbrytare. Många kroater uppfattar honom dock som en nationalhjälte.

Igår kunde den kroatiske generalen gripas, meddelar Carla del Ponte. Han fångades på ett hotellrum i igår kväll efter att spanare följt honom i flera dagar.

Läs mer[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]

Extern länk[redigera]