Gotovina i Haag: "Icke skyldig"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

12 december 2005

Under måndagen fördes den kroatiske generalen Ante Gotovina inför FN:s krigstribunal för forna Jugoslavien i Haag. Domaren meddelade att han förts inför rätta för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

"Gotovina visste eller hade skäl att veta att styrkor under hans ledning tänkte mörda serber" löd delar av åtalet som lästes upp i rätten idag, meddelar Reuters. Åtalspunkterna är fyra brott mot mänskligheten och tre för krigsförbrytelser. Han står bland annat åtalad för att vara ansvarig för mord på 150 civila serber, plundring och ödeläggelse av byar, samt tvångsdeportering av mellan 150 000 och 200 000 personer.

Gotovina förklarade sig icke skyldig till samtliga åtalspunkter.

Ante Gotovina var en av de tre mest efterspanade för krigsförbrytelser i forna Jugoslavien när han greps förra veckan på Teneriffa. Av de kroater som misstänkts för krigsförbrytelser är nu samtliga fångade. I lördags fördes Gotovina till Haag. Han hade då varit på flykt sedan 2001, då FN åtalat honom.

Brittiska tidningen The Independet har fått upplysning om att Gotovina greps genom att spanare bandat telefonsamtal med hans hustru Dunja och vän Hrvoje Petrac. De skriver även att han reste under namnen Kristijan Horvat ("den kristne kroaten") och Stjepan Senicic under åren på flykt.

Gripandet skedde på en hotellet Bitacora medan Gotovina åt middag med sin vän Jozo Grgic. Nio spanska agenter steg fram och sa: "Ante Gotovina?". Han svarade "Ja", och då satte de handfängsel på honom. The Independent uppger att han bett att hans son skulle slippa se honom i handbojor, men bilder har ändå visats i kroatisk television.

I Kroatien är det många som ser Gotovina som en nationalhjälte. Sedan han greps förra veckan har massor av kroater protesterat. The Independet uppger att mellan 70 000 och fler än 100 000 personer samlades på lördagen på initiativ av krigsveteraner i kuststaden Split, för att kräva att Gotovina skulle föras inför kroatisk domstol.


Referenser[redigera]