Grova arméövergrepp utreds i Colombia

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Colombia
Colombia

20 februari 2006

Colombia – Sedan den colombianska veckotidningen publicerat graverande bilder där unga värnpliktiga utsätts för tortyr och sexuella övergrepp har Colombias arméchef lovat att tillsätta en utredning och bestraffa de ansvariga, uppger BBC.

Veckotidningen Semana publicerade i söndags bilder som visade hur 21 unga rekryter blir slagna, torterade, brännmärkta som boskap, utsatta för sexuella övergrepp och tvingas äta djuravföring.

Övergreppen inträffade i staden Piedras i östra Colombia 95 kilometer från huvudstaden Bogotá. Förmodligen i början av februari.

Fyra officerare har redan gripits och fler officerare förhörs för att utreda deras inblandning.

Colombias arméchef general Reinaldo Castellanos sa i en kommentar att han "skämdes" och att han skulle tillsätta en utredning och straffa de ansvariga.

Castellanos hävdade att övergreppen inte gav en rättvis bild av den colombianska militären men det är inte första gången liknande anklagelser riktas mot dem, händelser som Castellanos kallade "isolerade incidenter".

De senaste åren har den colombianska militären försökt att förbättra sitt skamfilade rykte genom att visa bättre respekt för de mänskliga rättigheterna.

Under de dryga fyra decennier som armén bedrivit sin kamp mot vänstergerillan i landet har man kontinuerligt anklagats för att agera tillsammans med paramilitära högermiliser.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]