H5N1 har spridit sig till Niger

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Niger
Niger

28 februari 2006

Niger – Igår bekräftade Niger att fågelviruset H5N1 påträffats i landet och idag hade försäljningen av höns helt upphört i huvudstaden Niamey, uppger BBC.

Regeringen har fortfarande gjort ett officiellt uttalande och inga tamfågelbesättningar har ännu slaktats. Över tusen döda fåglar längs med gränsen mot Nigeria i södra Niger har bränts,både vilda och tama fåglar.

Att H5N1 hittat över gränsen mellan länderna kommer knappast som en överraskning eftersom gränsen delar många familjer. I Nigeria har omkring 300 000 tamfåglar dött den senaste tiden.

En talesman för Världsorganisationen för djurhälsa (OIE), Bernard Vallat, sa i en kommentar att Nigeria misslyckats med att sätta in nödvändiga åtgärder för att stoppa spridningen sedan viruset upptäcktes där. Han tillade också att Nigerias grannländer nu står inför ett mycket allvarligt hot.

Nigeria erbjuder hönsfarmare motsvarande två dollar i ersättning för smittade tamfåglar, men många bönder uppfattar ersättningen som för låg, bara halvamarknadsvärdet. Många befarar att det kan leda till att många inte inrapporterar sjuka fåglar.

I Etiopien och Kenya genomför man nu tester för att kartlägga hurvida viruset nått dit.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]

Händelser 28 februarifebruari2006kvartal 1vecka 9
Publiceringar 28 februarifebruari2006kvartal 1vecka 9