Hoppa till innehållet

H5N1 sprider sig över världen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

19 februari 2006 Ytterliage fall av fågelviruset H5N1 har bekräftats i Österrike, Frankrike, Egypten, Iran och Indien. I Europa har rapporter om sjukdomen kommit från totalt sju länder, uppger BBC.

I Maharashtra i västra Indien hittade man viruset när man undersökte 50 000 döda kycklingar och man undersöker nu flera personer som varit i kontakt med fåglarna, varav en avlidit. En halv miljon fåglar har avlivats, en miljon vaccinerats. En 3 kilometer vid skyddzon har etablerats kring den drabbade hönsgård.

I Frankrike hittades viruset på en död and i närheten av Lyon. Alla höns i Frankrike – världen största hönsproducent – måste nu hållas inomhus eller vaccineras. Trots att smittan ännu inte bekräftats hos tamfåglar fruktar många bönder att deras utkomst ska gå förlorad.

I våtmarkerna i Gilan i norra Iran har man hittat viruset hos drygt 100 döda svanar. Man tror dock inte att viruset kan ha spridit sig till människor.

I Österrike har ytterligare två fall av H5N1 bekräftats i närheten av Wien.

I Indonesien har en nittonde person avlidit av viruset.

I Hongkong har en död skata gett positivt testreslutat.

I Egypten där viruset upptäcktes igår har 10 000 fåglar avlivats på en hönsgård i närheten av Kairo.

EU beslutade i veckan att vidta ett antal åtgärder för att begränsa spridningen av viruset, bland annat införandet av skydds- och övervakningszoner kring platser där viruset kunnat bekräftats. Transportrestriktioner kommer att införas om sjukdomen sprider sig från vilda till tama fåglar.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]