H5N1 sprider sig över världen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

19 februari 2006 Ytterliage fall av fågelviruset H5N1 har bekräftats i Österrike, Frankrike, Egypten, Iran och Indien. I Europa har rapporter om sjukdomen kommit från totalt sju länder, uppger BBC.

I Maharashtra i västra Indien hittade man viruset när man undersökte 50 000 döda kycklingar och man undersöker nu flera personer som varit i kontakt med fåglarna, varav en avlidit. En halv miljon fåglar har avlivats, en miljon vaccinerats. En 3 kilometer vid skyddzon har etablerats kring den drabbade hönsgård.

I Frankrike hittades viruset på en död and i närheten av Lyon. Alla höns i Frankrike – världen största hönsproducent – måste nu hållas inomhus eller vaccineras. Trots att smittan ännu inte bekräftats hos tamfåglar fruktar många bönder att deras utkomst ska gå förlorad.

I våtmarkerna i Gilan i norra Iran har man hittat viruset hos drygt 100 döda svanar. Man tror dock inte att viruset kan ha spridit sig till människor.

I Österrike har ytterligare två fall av H5N1 bekräftats i närheten av Wien.

I Indonesien har en nittonde person avlidit av viruset.

I Hongkong har en död skata gett positivt testreslutat.

I Egypten där viruset upptäcktes igår har 10 000 fåglar avlivats på en hönsgård i närheten av Kairo.

EU beslutade i veckan att vidta ett antal åtgärder för att begränsa spridningen av viruset, bland annat införandet av skydds- och övervakningszoner kring platser där viruset kunnat bekräftats. Transportrestriktioner kommer att införas om sjukdomen sprider sig från vilda till tama fåglar.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]