Hoppa till innehållet

HIV minskar i Karibien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

27 november 2005 Karibien var för ett år sedan den mest HIV-drabbade regionen i världen efter Centralafrika. Men enligt en rapport som släppts inför världsaidsdagen nu på onsdag av FN-organet UNAIDS, tillhör de västindiska länderna de få länder i världen som dämpat spridningen av sjukdomen. Länder som Barbados, Bahamas, Bermuda och Dominikanska republiken men även delar av Haiti och Kuba har genom framgångsrika kampanjer lyckats minska spridningen av sjukdomen.

Utanför Karibien har antalet sjuka minskat även i Kenya och Zimbabwe. I övriga världen är situationen fortsatt dyster. 40 miljoner människor beärknas vara smittade vilket är en lkning med 3 miljoner på två år. I Centralafrika är 60% av befolkningen drabbad. I östra Europa och Centralasien har antalet smittade ökat med 25%.

Framgångarna mot spridningen av sjukdomen förklaras av ändrat sexualbeteende – användning av kondom, minskad prostitution, senare sexdebut, färre partners – tillsammans med mer information och bättre tillgång till HIV-tester. Samtidigt har den ökade tillgången på bromsmedicin räddat mellan 250 och 350 tusen människoliv.

Källa[redigera]