Hoppa till innehållet

Haitisk FN-befälhavare funnen död

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Haiti

8 januari 2006

Port-au-Prince – Befälhavaren för FN:s fredsbevarande styrkor i Haiti, Urano Teixeira Da Matta Bacellar, hittades död med skottsår i huvudet i ett hotellrum i Port-au-Prince, uppger BBC News.

En talesman för FN sa att allt tyder på att general Teixeira tycks ha skjutit sig själv. Brasiliens president Lula da Silva sa att Teixeira utfört sitt uppdrag "utmärkt och ansvarsfullt" och tillade att Brasilien kommer att fortsätta skicka fredsbevarande trupper "för att hjälpa Haitis folk att skapa fred och politisk stabilitet".

FN har omkring 9 000 man stationerade i Haiti och Teixeiras död kastar ytterligare en skugga på organisationens roll i den svårhanterliga situationen i Haiti. Två år efter att Aristide flytt ur landet lider Haiti fortfarande kontinuerligt av politiskt och kriminellt våld. Hittills har man inte lyckats skapa den säkerhetsnivå som behövs för att genomföra det första fria valet i landet och FN:s mandat går ut i mitten av februari.

Svårigheter med att få ut identitetskort till alla väljare och att hitta lämpliga vallokaler har gjort att valet skjutits upp flera gånger. I förra veckan sköt valkommissionen upp valet för fjärde gången


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Nyheter från Haiti[redigera]

18 januari 2011: Haitis f.d. diktator gripen
9 april 2008: Oroligheter i Haiti
12 augusti 2007: Statliga företag på Haiti privatiseras
28 mars 2006: Kranier hittade på haitisk soptipp
3 mars 2006: Andra valomgång försenas i Haiti


Referenser[redigera]