Hamas bestrider betydelsen av sanktioner och EU-bistånd

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Israel-Palestina
Israel-Palestina

20 februari 2006

Palestina – Den nytillträdde palestinske premiärminister, Hamasledaren Ismail Haniya, avfärdar betydelsen av israeliska sanktioner och uteblivet bistånd från väst. Han hävdade att arabiska och muslimska stater skulle ersätta dessa inkomstsförluster och att Hamas varken kommer att erkänna Israel eller ge upp sin väpnade kamp, uppger BBC.

Haniya sa att han beklagade att Hamas stämplades som en terroristorganisation. Han hävdade också att väst använde sitt bistånd till att påverka det palestinska folket, men att det fanns "många alternativ".

Sanktioner[redigera]

Sedan Israel i går söndag kallat det palestinska styret för en terroristorganisation, införde man en rad sanktioner mot det palestinska själstyret. Sanktionerna består i hålla in den skatt man samlar in åt palestinierna, i att begränsa rörelsefriheten för Hamasledare och för palestinier vid gränsen mot Gazaremsan och stoppa införseln av utrustning till palestinska områden.

Även EU har hotat med att dra in sitt bistånd om inte Hamas ger upp våldet och erkänner staten Israel.

Orsaken är att Hamas, som vann det palestinska valet för en månad sedan, utfört självmordsattentat mot israeliska mål. Under de senaste åren har man dock hållit vid en informell vapenvila.

Regeringsförhandlingar[redigera]

Under måndagen kommer den palestinske presidenten Mahmoud Abbas inleda regeringsförhandlingar med Hamasföreträdare som nominerat Haniya till sin premiärministerkandidat.

Israels premiärminister Ehud Olmert fortsatte kategoriskt att avfärda varje tanke på att förhandla med en regering som inkluderade Hamas.

Nytt våld[redigera]

Sent i söndags dödade israeliska soldater en ledande företrädare för den militanta palestinska gruppen Islamiska Jihad vid en räd i Nablus.

Tidigare dödades fyra palestinier vid en israelisk räd i ett flyktingläger i Nablus.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]