Hamas i samtal om eldupphör

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

12 februari 2005

GazaHamas kungjorde att man kommer att förlänga sitt nuvarande de facto-eldupphör under tiden man överväger att delta i det officiella eldupphör som undertecknats mellan Israel och den Palestinska myndigheten denna vecka vid ett möte i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Den palestinske ledaren Mahmoud Abbas förhandlade tidigare idag med ledare för Hamas på en okänd ort och försökte övertyga dem att officiellt förena sig i eldupphöret. Enligt BBC är Hamas inte nöjda med den takt med vilken fredsförhandlingarnas fortskrider, och man oroar sig för att utdragna förhandlingar inte kommer att innebära några fördelar för palestinierna.

Hamas, som står för Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah, dvs den islamistiska motståndsrörelsen, men också är ett arabiskt ord för "entusiasm" och "mod" är en paramilitär och politisk organisation som av visa betraktas som en militant organisation och av andra som en terroristgrupp. Bland annat USA, Kanada, Israel och EU betraktar Hamas som en terroristgrupp.

Hamas grundades av Shaikh Ahmed Yassin (som mördats av Israel) och Mohammad Taha 1987 efter förebild av Egytpiska muslimska brödraskapet. Hamas, som idag leds av Khaled Mashaal, kämpar mot Israels ockupation av Palestina, som enligt organisationens sätt att se på saken inkluderar hela Israel och Västbanken och Gazaremsan. Hamas har starkast stöd i Gaza och många anhängare på Västbanke samt i mindre grad inne i Israel och bland palestinier i landsflykt.

Hamas popularitet beror både på dess paramilitära aktiviteter och dess välgörenhet - man tillhandahåller fattiga palestinier med välfärd och socialhjälp. Internationellt är organisationen mest omtalad för sitt bruk av självmordsbombare mot civila i stora städer.

Källor[redigera]