Hamasledare fördömde internationell "utpressning"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Palestina
Palestina

28 januari 2006

Palestina – En av Hamas ledare, Ismail Haniya, sa att man inte kommer att vika för "utpressning" från de utländska biståndsgivare som krävt att organisationen ska ta avstånd från våld. Samtidigt klättrade anhängare till Fatah-partiet upp på det palestinska parlamentet och avlossade flera skott, uppger BBC News.

USA:s president George W. Bush sa att man skulle hålla inne sitt bistånd på 400 miljoner dollar om inte Hamas tog avstånd från våld och slutade hota med att förgöra Israel.

Flera andra internationella biståndsgivare har framfört liknande krav. EU har inte omedelbart hotat med att dra in sitt bistånd på drygt 600 miljoner dollar, men en fransk diplomat har sagt att en vägran att ge upp den våldet skulle få konsekvenser.

Israeliska företrädare har sagt att man kommer att överväga att inte betala ut den skatt man samlar in åt den palestinska regeringen. Dessutom har man hotat med att inte låta Hamas representanter resa mellan Gaza och Ramallah på Västbanken, någon som skulle göra regeringsarbetet kmplicerat för Hamas.

Hamas högste ledare, Hhaled Meshaal, sa från sin exil i Syrien att Hamas varit framgångsrikt i sin motståndskamp och att man nu skulle vara framgångsrik med "politik, reformer och förändring". Tidigare har han i samtal med den palestinska presidenten sagt att han eftersträvar ett "politiskt partnerskap".

Konfrontationerna mellan anhängare från Hamas och Fatah fortsätter. Flera länder kommer att mötas i London på måndag för att diskutera hur fredsprocessen på verkas av Hamas seger i det palestinska valet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]