Hemlösa barn i jordbävningsdrabbade Pakistan klarar inte vintern

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

4 december 2005 Pakistan Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent Niclas Ryberg har följt Rädda Barnen till Pakistan som drabbades av en jordbävning den 8 oktober. Jordbävningen mätte 7,5 på richterskalan, 80 000 personer omkom, och ungefär fyra miljoner blev hemlösa, de flesta barn. Sedan jordbävningen har 1 340 efterskalv registrerats, enligt SvD.

Endast en bråkdel av det bistånd som utlovats till området har kommit fram, och de hemlösa bor i tält som inte är anpassade till den vinter som nalkas. Matsitationen är akut. Barnen är den mest utsatta gruppen, uppger Svenska Dagbladet. Sonny Andersson vid Rädda Barnen säger till SvD att förutom den kritiska mat- och bostadssituationen, är många barn mycket traumatiserade efter jordbävningen. Den tilltagande kylan är påfrestande för barnens hälsa och förkylningar är vanliga. För att hålla värmen har många tänt eldar i tälten, varför det förekommit flera bränder, enligt FN.

Innan den första snön kommer har Rädda Barnen föresatt sig att alla ska ha tak över huvudet. I varje by finns samordnare bland lokalbefolkningen för att bygga skjul att bo i under vintern. Arbetet försvåras avsevärt av att de utlovade bistånden inte kommer fram, att byarna är mycket utspridda, och att de pakistanska myndigheterna vägrar lämna ut kartor på grund av Kashmirkonflikten.


Läs vidare[redigera]

Externa länkar[redigera]

Referenser[redigera]