Hoppa till innehållet

Hemlig rapport visar att Iran utvecklar kärnvapen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 januari 2006

London – En underrättelserapport som läckt till den brittiska tidningen The Guardian upper att Iran i hemlighet försökt förvärva materiel och kunskap som behövs för tillverkning av atombomber, uppger Reuters.

Den 55-sidiga rapporten är daterad den 1 januari 2005 och utgår från uppgifter som samlats in av brittiska, franska, tyska och belgiska underrättelsetjänster.

Enligt rapporten ska Iran ha försökt köpa material och expertis i Europa, Nordkorea och i före detta Sovjetiska stater. I rapporten anklagas också Syrien, Pakistan och Nordkorea för att utgör en vital del av svartamarknaden för vapen.

I rapporten beskrivs hur Iran byggt upp ett nätverk av företag, mellanhänder och akademiker med syftet att samla in information och material som behövs för kärnvapen samt kemiska och biologiska vapen.

I rapporten finns även detaljer kring iranska försök att utveckla missiler som kan nå Israel. Även Syrien och Pakistan ska ha köpt kemikalier och utrustning som behövs för att utveckla missiler och anrika plutonium.

Rapporten kommer att vidga klyftan mellan Iran, som hävdar att man behöver sitt civila kärnkraftsprogram för elproduktionens skull, och flera västmakter, som hävdar att Iran i själva verket döljer sina strävanden att utveckla kärnvapen.

Enligt the Guardian är syftet med rapporten att varna europeiska företag från att samarbeta med företag som misstänks arbeta med att utveckla kärnvapen i dessa länder.

Risken är nu stor att USA och EU åter tar upp Irans kärnkraftsprogram i FN:s säkerhetsråd. Iran riskerar att utsättas för omfattande sanktioner.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]