Hoppa till innehållet

Hemliga avtal döljer stora löneskillnader på Finnair

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Finland
Finland
Finnair
Finnair
Bakgrundsfakta
Finnair är Finlands största flygbolag och det nationella finländska flygbolaget som dominerar både den inhemska och den internationella flygmarknaden i Finland. Finnairs hemmabas är Helsingfors-Vanda flygfält och företaget ingår i flygalliansen Oneworld som är den näst största flygbolagsalliansen i världen.


• Den finska staten äger 60 procent av aktierna medan 20 procent är i utländsk ägo. Finnairs aktier är listade på Helsingfors aktiebörs. Finnair är ett av Europas ledande flygbolag och transporterade 8,1 miljoner passagerare år 2004. Finnairs ruttnätverk omfattar 16 inhemska och omkring 50 internationella destinationer.

Fakta från Wikipedia

17 februari 2006

Finland – Finnairs asiatiska kabinpersonal får lägre lön än sina finska kollegor, men hur mycket lägre är dock hemligt eftersom anställningsavtalen till fackets förtvivlan räknas som företagshemligheter, uppger Hufvudstadsbladet.

De kinesiska flygvärdinnor om hufvudstadsbladet talar med är fullt medvetna om att de får lägre lön än kollegor både i Finland och i Japan och Thailand. Men de säger också att Finnair betalar bättre än till xempel Air France och att deras nuvarande lön motsvarar den en IT-chef får i Guangzhou. "Vi är höginkomsttagare hemma", säger de.

Men fackordföranden Mauri Keskonniemi retar sig på att deras löner är hemliga och kräver att all kabinpersonal ska följa samma löneskala oavsett nationalitet. Utifrån 2002-års löner gissar Keskonniemi att kinesiska flygvärdinnor har en lön på omkring 500-700 euro, deras finska kollegor 2 500 euro, de thailändska 1 500 euro och den japanska kabinperonalen ska leda löneligan.

För närvarande är av Finnairs kabinstyrka på drygt 1 500 personer 124 asiater, men enligt företaget kommer antalet asiater att stiga allt eftersom antalet flygningar i Asien ökar.

Företaget motiverar antsällningspolitiken med argument om förbättrad säkerhet och service. Hufvudstadsbladet uppger dock att kabinstyrkan varierar kraftig beroende på personalens nationelitet: Kineser och thailändare arbetar i par, japanerna är tre och den finska personalen fem (siffror som kan variera på vissa populära flygningar).

Referenser

[redigera]