Human Rights Watch kräver utredning om Darfur

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

12 december 2005

I en rapport som publiceras idag, kräver människorättsorganisationen Human Rights Watch att FN ska utreda om Sudans president Omar El Bashir och ett dussintal andra politiker och tjänstemän, gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten och krigets lagar i Darfurkonflikten, samt att FN ska påbjuda sanktioner mot Sudan.

Human Rights Watchs rapport, Entrenching Impunity: Government Responsibility for International Crimes in Darfur, är 85 sidor lång och namnger ett flertal sudaneser som anklagas för att samarbeta med janaweed, den, troligen regeringsstödda, milis som attackerar civila i Darfur.

Enligt HRW är attackerna i Darfur planerade och organiserade av regeringen. Rapporten bygger på hundratals vittnesmål, egna utredningar i Tchad och Darfur, dokument från sudanesiska myndigheter och sekundära källor.

HRW:s krav är att FN ska pröva de namngivna personerna i Internationella Brottmålsdomstolen var för sig, inte i Internationella krigstribunalen. Enligt vad de erfar är konflikten en etnisk rensning.

De begär även att FN:s Säkerhetsråd ska ge Afrikanska Unionen ökat stöd. AU har för närvarande ungefär 7 000 personer i Darfur.

Tidigare artiklar[redigera]

Referenser[redigera]