Hyresgästföreningen vill pröva bostadsrättlag i HD

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

3 februari 2005

Stockholm – Hyresgästföreningen vill få ett fall av en så kallad falsk bostadsrättomvandling i Hägersten prövad i Högsta domstolen.

Hyresgästföreningen har sedan den nya lagen trädde i kraft våren 2003 kritiserat den för att vara otydlig. Den säger att hyresgäster som vill bilda en bostadsrättsförening måste vara skrivna på adressen, men inte att de också måste bo i fastigheten. Detta gör att oseriösa aktörer i fastighetsbranschen kan använda kryphålen till falska bostadsrättsomvandlingar och sälja lägenheterna dyrt på den överhettade bostadsmarknaden i Stockholm. Lagen brukar kallas "Lex Ussing" efter Tony Ussing, en hyresgäst som för regeringen påtalade och påvisade sin hyresvärds metoder.

Fastighetsföretaget FCJ Fastigheter AB köpte den aktuella fastigheten i Hägersten 2003. Genom att varsla om kraftiga hyreshöjningar fick de många hyresgäster att flytta. Nya, fingerade hyresgäster folkbokförde sig sedan på orten men, kunde hyresgästföreningen visa, bodde aldrig i fastigheten. En bostadsrättsförening bildades i slutet av 2003 varpå lägenheterna genast dök upp på bostadsmarknaden.

Hyresgästföreningen har prövat ärendet i Hovrätten men fått avslag där. De driver nu alltså ärendet vidare till Högsta domstolen. Regeringen har inte för omedelbar avsikt att ompröva lagen, men instämmer i att frågan behöver ses över.