Hoppa till innehållet

Import av Postal² ledde till åtal

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Sverige
Sverige
Ängelholm
Ängelholm

28 februari 2006

Ängelholm – En dataspelsimportör i Ängelholm kommer att åtalas för yttrandefrihetsbrott sedan han importerat ett våldsamt dataspel beslutade Helsingsborgs tingsrätt i går måndag, uppger Radio Kristianstad.

Företagaren hade importerat 200 upplagor av dataspelet "Postal²" för vidare försäljning. Justitiekanslern fann spelet så våldsamt att spridning av det kunde klassas som olagligt.

Den svenske importören hävdar att det är hans chef i Danmark som bestämt att ta in spelet i Sverige, men tingsrätten beslutade alltså att importören och ingen annan har ansvaret för spridningen.

Spelet Postal² har möt internationell kritik på grund av den rikliga förekomsten av våld mot obeväpnade civilpersoner i spelet. Speltillverkaren har försvarat sig med att det är upp till spelaren att ta till våld eller inte.

Spelet utspelar sig i ett samhälle kallat "Paradise" där invånarna har mycket lätt att ta till förolämpningar och gå till attack mot sådant de ogillar, till exempel böcker och bibliotek.

Kritikerna menar att spelet på alla sätt inbjuder till att besvara förolämpningarna med att plocka på sig allt från kulsprutor till granatkastare.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]

Händelser 27 februarifebruari2006kvartal 1vecka 9

Publiceringar 28 februarifebruari2006kvartal 1vecka 9