Indianledare kan bli president i Bolivia

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Bolivia
Karta över Bolivia

15 december 2005

La Paz – Indianledaren Evo Morales leder klart i opinionundersökningarna inför presidentvalet i Bolivia på söndag. Hans främsta budskap i valrörelsen har varit oberoende från utländska intressen och fortsatt kokainodling. Han är uttalat kritisk mot USA.

I en opinionsundersökning som publicerades i onsdags i tidningen La Prensa fick Evo Morales 34,2 procent av rösterna, fem procent mer än den konservative kandidaten Jorge Quiroga. Om Morales vinner valet på söndag blir han den förste indianen som blir Bolivias president.

Han kommer förmodligen inte få det stöd på 50 procent som krävs för att vinna valet. Om en månad kommer därför sannolikt kongressen att välja en av de två kandidater som fått flest röster.

Bolivia har under de senaste åren varit politiskt oroligt med flera våldsamma protester. Det har varit stor rotation på presidentposten.

Evo Morales framgångar i valet i Bolivia kan ses som en del i en breda politisk utveckling i Sydamerika. Såväl Argentina, Brasilien, Uruguay som Venezuela har nyligen fått ledare som står till vänster på den politiska skalan.

För Bolivias ursprungsbefolkning, som utgör majoriteten i landet, är kokaodlingen den viktigaste inkomstkällan och USA:s ansträngningar att få stopp på den är illa omtyckt bland landets fattiga bönder. De hävdar att odlingen av kokaplantor i första hand är avsedd för inhemskt bruk där den används till bland annat te och som medicin.

Tidigare har våldsamma sammandrabbningar ägt rum mellan Evo Morales socialistparti och Bolivias militär. Morales har dock haft ett möte med landets militära ledare. De har då lovat att vara lojala mot Morales om han vinner valet och Morales har i sin tur lovat att behålla värnplikten.

Referenser[redigera]