Hoppa till innehållet

Internetviruset Sober X använder FBI/CIA som kamouflage

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

26 november 2005 Masken "Sober X" sprider sig på internet genom mail som ser ut att komma från antingen FBI eller CIA. Experter säger att alla datorer som använder något operativsystem från Microsoft inte bör öppna mailet under några omständigheter.

I mailet påstås det att mottagaren har besökt olagliga webbsidor och uppmanas därför att öppna en bifogad fil för att svara på ett antal frågor. När viruset öppnats kan det attackera datorn och alla mailadresser som hittas på dator får samma mail. Enligt rapporter avaktiveras antivirusprogram på datorn samtidigt som tillgången till visa webbsidor omöjliggörs.

Enligt BBC News släpptes viruset löst den 22 november. MessageLabs hittade åtminstone tre miljoner kopior av programmet efter bara 24 timmar och enligt McAfee har viruset hittats på mer än 70 000 datorer.

Detta är den tjugofemte versionen av masken "Sober". Den första versionen dök upp i oktober i år. Både CIA och FBI meddelar på sina hemsidor att de inte skickat ut något liknande mail och uppmanar allmänheten att inte öppna dem. Washington Post har kallat viruset "den värsta datormasken i år".

Ett liknande mail cirkulerade i Tyskland för en vecka sedan. Då uppgavs avsändaren vara Bundeskriminalamt och mottagaren påstods ha laddat ned piratkopierade program. Sober-masken fanns i en bifogad fil.


Källor

[redigera]