Iran kommer att tas upp i säkerhetsrådet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Iran
Iran

3 februari 2006

Iran – FN:s atomorgan IAEA kommer att rapportera Irans atomprogram till FN:s säkerhetsråd uppger diplomatkällor. Uppgifterna kommer sedan Ryssland accepterat att säkerhetsrådet tar upp Iran så länge eventuella sanktioner skjuts på framtiden, uppger BBC.

USA och EU har tidigare krävt att säkerhetsrådet ska ta upp Iran som sagt att man kommer att skynda på sitt "fredliga kärnkraftsprogram" om frågan tas upp.

Iran återupptog sitt atomprogram i början av januari. Ingen tror att initiativet i sig syftar till att ta fram kärnvapen, men i väst oroar man sig för utvecklingen eftersom man fruktar att det är Irans målsättning att utveckla egna kärnvapen.

IAEA kommer att ta upp frågan i Wien under fredagseftermiddagen. EU-diplomater har till Reuters uppgivit att man har det stöd som krävs för att ärendet ska gå vidare till FN:s säkerhetsråd. IAEA:s chef, Mohammed el-Baradei, påpekade att Iran fortfarande har många möjligheter att avstyra konflikten.

Ryska och iranska representanter förväntas mötas i mitten på månaden för att diskutera förslaget att Ryssland ska upparbeta uran åt Iran. Alla hot om sanktioner har skjutits upp till i mars.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare[redigera]

Referenser[redigera]