Hoppa till innehållet

Iran tror inte FN:s säkerhetsråd tar upp atomprogram

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Iran
Iran

18 januari 2006

Iran – Iran utrikesminister Manouchehr Mottaki sa att han trodde att risken att landets atomprogram tas upp i FN:s säkerhetsråd var lite och att han hoppades att de europeiska länderna skulle undvika förshastade åtgärder.

Storbritannien, Frankrike och Tyskland har sig vara beredda att låta FN:s atomorgan IAEA ta upp Iran inför säkerhetsrådet. Kina och Ryssland har motsatt sig långtgående åtgärder och hotar att använda sin vetorätt i säkerhetsrådet.

IAEA kommer att ta upp eventuella åtgärder som svar på Irans beslut att återuppta sitt atomprogram i början av januari. Iran förnekar att man försöker utveckla kärnvapen men flera europeiska nationer misstänker att det civila atomprogramet används som täckmantel för ett kärnvapenprogram.

Utrikesminister Mottaki uppgav i en intervju enligt iranska nyhetskällor att den atomforskning men ny inledde var helt väsenskild från produktionen av kärnbränsle. Han upprepade också att Iran fortfarande avsåg fortsätta förhandlingarna och det var EU och USA som vägrade.

Iran har hotat att avbryta alla oljeleveranser och allt samarbete med IAEA om en bojkott införs.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]