Israel kan låt östra Jerusalem rösta

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

25 december 2005

Jerusalem – Israel överväger att ändra sig i sitt beslut att hindra de 200 000 palestinierna i östra Jerusalem från att delta i valet i januari.

För fyra dagar sedan uppgav en israelisk tjänsteman att man ville förhindra den militanta gruppen Hamas från att ta makten. Från officiellt palestinsk håll hotade man då med att ställa in hela valet.

En högt uppsatt israelisk tjänsteman uppger nu att man ändrat sig i frågan: "Israel tänker inte ge Mahmud Abbas en ursäkt att ställa in valet. Han befarar att Hamas kommer att vinna valet och inför det internationella samfundet villa han anklaga oss för att bära ansvaret för beslutet".

Östra Jerusalem annekteras av Israel som betraktar det som israeliskt territorium, något som inte erkänns av resten av världen.

Det är det första palestinska val som Hamas ställer upp i och Mahmud Abbas väntas få problem med att vinna valet. Från både israeliskt och de palestinska kretsarna kring Mahmud Abbas al-Fatah-parti är man bekymrad över Hamas framgångar. Egypten har uppmanat Mahumd Abbas att senarelägga valet så att han får tid att reda ut splittringen inom partiet. Något som Hamas anhängare definitivt skulle tolka som ett försök att kväva den palestinska demokratin.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]