Israeliska trupper i räd mot palestinskt fängelse

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
14 mars 2006 kl.10.33 (UTC)
Västbanken - Israeliska trupper har omringat ett fängelse i Jeriko på Västbanken och uppmanat de palestinska fångarna att överlämna sig. En palestinsk vakt har dödats.

Idag på morgonen tog sig ett femtiotal israeliska militärjeepar och tre stridsvagnar in i den palestinska staden Jeriko på västbanken samtidigt som två arméhelikoptrar kretsade i luften. Senare anlände en bepansrad bulldozer.

De israeliska trupperna omringade fängelset i staden och öppnade eld. En palestinsk fängelsevakt dödades. Israeliska soldater uppmanade i högtalare fångar att komma ut ur sina celler och att en militant palestinsk ledare som hålls i fängelset skulle överlämna sig själv.

I februari frigav palestinska myndigheter 46 fångar från fängelset i Jeriko. Israel hävdar att de frigivna är palestinska aktivister som innebär ett hot mot Israels säkerhet.

En av fångarna som nu finns i fängelset är Ahmed Saadat, ledare för den militanta organisationen Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP.

Saadat greps 2001 anklagad för inblandning i mordet på den israeliske turistministern. Palestinska talesmän har sagt att man kan tänka sig att frige även honom under vissa omständigheter.

Enligt vissa rapporter har israeliska trupper tidigare gjort räder in Jeriko. När man nu omringat fängelset kräver man att Saadat överlämnar sig. Den palestinske ledaren vägrar dock komma ut ur byggnaden.

Fängelset i Jeriko bevakas under normalla omständigheter av såväl palestinska som brittiska och amerikanska vakter. De brittiska vakterna ska, enlgit BBC, ha lämnat fängelset av säkerhetskäll.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Israel

6 februari 2009: Israeliska trupper i räd mot palestinskt fängelse
15 juli 2008: Bahá'í-helgedomar på UNESCO:s världsarvslista
4 februari 2008: Terrordåd i södra Israel
15 januari 2008: 18 dödade efter israelisk attack
11 januari 2008: Israeler och Palestinier i nya fredsförhandlingar


Palestina

6 februari 2009: Israeliska trupper i räd mot palestinskt fängelse
25 januari 2008: Oroligt när Egypten stängde Gazagräns
15 januari 2008: 18 dödade efter israelisk attack
11 januari 2008: Israeler och Palestinier i nya fredsförhandlingar
9 januari 2008: Bush till Israel för fredssamtal


Portaler

Israel
Palestina

Wikipedia

Israel
Israel/Palestina-konflikten

Händelser 14 marsmars2006kvartal 1vecka 11
Publiceringar 14 marsmars2006kvartal 1vecka 11Referenser