Italienskt oljebolag drar sig ur Nigeria

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nigeria

25 januari 2006

Nigeria – Det italienska oljebolaget Agip kallar tillbaka sina anställda från södra Nigeria sedan företagets kontor i Port Harcourt attackerats av beväpnade män i snabba gummibåter, uppger BBC News. Minst nio människor dödades i attacken och stora summor pengar stals.

Tidigare har fyra utländska oljearbetare kidnappats i samma område av en grupp som kräver att två lokala ledare ska friges och att oljerikedomarna i södra Nigeria ska komma lokalbefolkningen till del.

Nigeria är Afrikas största oljeproducent men en stor del av befolkning lever i fattigdom.

Gruppen har i ett meddelande sagt att de kidnappade mår bra och att "de anpassat sig till de levnadsförhållanden som folket i Nigerdeltat tvingat leva med under de senaste 48 åren".

Det italienska företag som äger Agip, Eni, har haft verksamhet i Nigeria sedan 1962 och står för omkring 10 procent av Nigerias olje- och gasproduktion.

Även en av oljeföretaget Shells oljeplattformar har attackerats. Flera oljeföretag har hotat med att dra tillbaka sina anställda om inte den nigerianska regeringen kan garantera säkerheten.

Oroligheterna i Nigeria har lett till ett bortfall av omkring 10 procent av energiproduktionen.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]