Ivoriansk oppositionsledare tillbaka från exil

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elfenbenskusten

26 januari 2006

Elfenbenskusten – Den ivorianske oppositionsledaren och landets tidigare premiärminister, Alassane Ouattara, har återvänt till Elfenbenskusten för att ställa upp i presidentvalet efter att ha tillbringat tre år i exil i Paris, uppger BBC News.

Ouattara hindrades från att ställa upp i valet 2000 på grund av en dispyt kring hans nationalitet. Han ses nu som den främste utmanaren till president Laurent Gbagbo.

Elfenbenskusten splittrades i två delar i samband med en misslyckad kupp 2002: Det södra regeringskontrollerade området och de rebellkontrollerade norra delarna. Enligt en plan som FN etablerat ska landet enas genom ett presidentval i oktober.

När Ouattara nu återvände till Elfenbenskusten fick han beskydd av FN-soldater. Till sina anhängare som tog emot honom vid flygplatsen sa han: "Jag uppmanar till enighet, till lugn... så att vi fredligt tillsammans kan finna verklig demokrati".

Vid flygplatsen togs han emot av sina anhängare


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]