Ivorianska fredsförhandlingar ger förnyat hopp

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elfenbenskusten

27 februari 2006

Elfenbenskusten – De fyra politiska och militära ledare vars oenighet orsakat den tre år långa konflikten i Elfenbenskusten har för första gången mötts på ivoriansk mark, uppger BBC.

I ett möte i huvudstaden Yamoussoukro som arrangerades av premiärministern Charles Konan Banny deltog president Laurent Gbagbo, oppositionsledarna Henri Konan Bedieoch Alassane Outara och rebelledaren Guillaume Soro.

Tidigare har fredssamtal hållits i Sydafrika, men dagens möte är det första som äger rum på Elfenbenskusten vilket ses som ett historiskt viktigt framsteg, ett första steg i försöken att få det delade landet att av egen kraft driva fredsprocessen vidare.

Ledarna som deltar i mötet och konflikterna mellan dem har orsakat en delning av Elfenbenskusten i en sydlig, regeringskontrollerad del och en nordlig del som kontrolleras av rebeller som iscensatte ett uppror 2002.

Innan den ivorianska konflikten inleddes kallades Elfenbenskusten det "Afrikanska undret".


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]