Jämnaste valet i Costa Rica på 40 år

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Costa Rica
Costa Rica

21 februari 2006

Costa Rica – Två veckor efter valet i Costa Rica är det så jämnt mellan de två främsta kandidaterna att det fortfarande inte är klart vem som kommer att bli president, uppger BBC.

När 80 procent av rösterna räknats hade vänster-mitt-kandidaten Otton Solis fått 41,4 procent av rösterna mot 40,1 procent för Nobelpristagaren Oscar Arias.

För att slippa en andra valomgång måste en av kandidaterna ta minst 40 procent av rösterna och hittills har ingen gjort anspråk på att ha vunnit valet. Valkommissionen hoppas ha ett slutligt resultat klart till imorgon onsdag.

Det är det mest jämna valet i Costa Rica på 40 år. Innan valet antydde opinionsundersökningarna att valet skulle bli en lätt seger för Arias. Enligt den elektroniska rösträkningen skiljde färre än 3 300 röster kandidaterna åt.

Valet i Costa Rica har föregåtts av flera korruptionsskandaler med två tidigare presidenter inför rätta och ytterligare en som anklagats för korruption. Många costaricaner är djup desillutionerade och satte sitt hopp till Arias som inte varit inblandade i skandalerna.

Arias fick Nobels fredspris för att ha fått fart på fredspocessen då han var president 1986-90, en fredsprocess som fick många efterföljare i Centralamerika.

Arias vill att Costa Rica ska gå med i det centralamerikanska frihandelssamarbetet Cafta, men Solis menar att det skulle drabba landets bönder och ytterligare öka fattigdomen i landet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]